champignon farm lighting

Lampy LED do pieczarkarni – parametry wyposażenia nowoczesnej hali produkcji pieczarek

Jaką rolę spełnia oświetlenie w pieczarkarni?

Podobnie jak w przypadku obiektów przemysłowych, lampy w pieczarkarni służą do stworzenia optymalnych warunków pracy oraz zapewnienia bezpieczeństwa związanego z dostrzeganiem obiektów. Znając podstawowe funkcje systemu oświetlenia, jakie musi posiadać, możemy przejść do kluczowej kwestii czyli warunków pracy panujących we wnętrzu hali. 

Warunki panujące na hali uprawy pieczarek

Warunki w pieczarkarniach możemy określić jako zróżnicowane, bowiem cykl uprawy dzielimy na dwa mniejsze: cykl wzrostu i cykl zbioru pieczarek, oddzielone cyklami parowania. W okresie uprawy we wnętrzu pieczarkarni panuje temperatura 12-20’C i wysoka wilgotność. Podłoże, którym wyłożone są regały ulega częściowej fermentacji, dlatego nowoczesne pieczarkarnie są wyposażone w systemy wentylacji i klimatyzacji. Hale wyposażone są również w systemy podlewania podłoża oraz kontroli mikroklimatu, dzięki czemu kontrola warunków odbywa się automatycznie i jest realizowana w czasie rzeczywistym.

Do realizacji parowania stosowane są różne urządzenia – wytwornice pary, generatory pary czy po prostu kotły, w których źródłem energii najczęściej jest gaz ziemny lub propan-butan. To właśnie w czasie parowania w hali produkcji występują najtrudniejsze, najbardziej agresywne warunki dla wszystkich urządzeń znajdujących się w jej wnętrzu. Ponieważ każdy z producentów stosuje własną metodykę dezynfekcji, trudno jednoznacznie określić realny charakter tych warunków.  Najczęściej jest to: temperatura w zakresie 50-75’C, wilgotność na poziomie 100%, czasami zastosowanie substancji chemicznych.

Cechy urządzeń i instalacji w pieczarkarni

Tak trudne warunki przechowywania urządzeń (które również muszą być skutecznie dezynfekowane) sprawiają, że muszą one mieć wysoką jakość, na którą składają się wysoka szczelność i odpowiedni dobór materiałów. W czasie parowania nie może dojść do żadnych uszkodzeń czy powolnego rozpuszczania któregoś ze związków chemicznych mających bezpośredni kontakt z temperaturą, wilgotnością czy innymi substancjami. Planując nowoczesne wyposażenie pieczarkarni należy zwrócić szczególną uwagę na aspekty związane z materiałem wykonania poszczególnych jego elementów. To od nich zależy nie tylko bezpieczeństwo i higiena pracy, ale także bezpieczeństwo hodowli pieczarek – prawidłowych warunków produkcji żywności. 

Oświetlenie pieczarkarni – LED czy świetlówki?

Świetlówki częściowo spełniały swoją rolę w pieczarkarniach ze względu na zastosowane materiały bezpośredniego kontaktu z atmosferą parowania (szkło i wolfram). Dodatkowo niską żywotność lamp kompensowała konsumentom atrakcyjna cena świetlówek. Natomiast trzeba mieć na uwadze, że pęknięcie lub rozszczelnienie takiej lampy spowoduje wydostanie par rtęci – metalu ciężkiego o działaniu rakotwórczym (nawet przy niewielkich dawkach). Pojawienie się LEDów typu SMD na rynku odmieniło ówczesny rynek oświetlenia, a dziś świetlówki to już przeszłość. 

Zalety lamp do pieczarkarni w technologii LED:

lamp light

Lampa do pieczarkarni o klasie szczelności IP67 i temperaturze barwowej dostosowanej do potrzeb klienta w ofercie naszego sklepu –> zobacz więcej

1. Klasa szczelności IP67, odporność na wysokie temperatury, bezpieczeństwo

Lampy LED wykonane są poliwęglanu z zastosowaniem specjalnych uszczelnień, które reagują na jego rozszerzalność temperaturową. Dzięki temu osiągają klasę szczelności na poziomie IP67 (trwają pracę nad osiągnięciem IP69). Poliwęglan ma takie same właściwości w temperaturze -25°C, jak i w temperaturze 75°C. Dzięki temu mogą one być przechowywane (wyłączone) w trakcie parowania. Do ich produkcji nie stosowano żadnych materiałów, które mogłyby stanowić zagrożenie w bezpośrednim otoczeniu żywności. Ponadto poliwęglan jest mniej kruchym materiałem niż szkło, co dodatkowo ogranicza ryzyko jego przedostania się do podłoża w przypadku mechanicznego uszkodzenia urządzenia.

2. Temperatura barwowa światła białego

Jest to ważny parametr po kątem pracowników pieczarkarni. Światło zimno-białe (6500K) wspomaga dostrzeganie obiektów białych (np. pieczarek) i zapewnia wysoką produktywność pracy. Na dłuższą metę światło zimno-białe jest męczące dla ludzkiego mózgu (powyżej 6 godzin pracy w takim oświetleniu), dlatego również dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie światła neutralnego (4000K).

3. Skuteczność świetlna

Norma oświetleniowa PN-EN 12464-1: 2012 nie określa wymaganego natężenia oświetlenia dla pieczarkarni, porównując jednak z podobnymi obiektami na powierzchni roboczej (czyli powierzchni zbioru) powinno ono wynosić min. 300lx. Dzięki wysokiej skuteczności świetlnej technologii LEDowej możliwa jest instalacja mniejszej liczby źródeł światła, a także znacząca redukcja kosztów energii elektrycznej względem świetlówek.

4. Żywotność

W przypadku technologii LED jest ona wielokrotnie wyższa. Ich żywotność to minimum 30000 godzin, podczas gdy żywotność świetlówek to zaledwie 8000 godzin.

5. Gwarancja

Niejednokrotnie spotkaliśmy się z tym, że nasi klienci zwracają uwagę na gwarancję. Jest to oczywiście związane z trudnymi warunkami, jakie panują w tych obiektach. Z pełną odpowiedzialnością każdorazowo realizujemy wymianę lamp w terminie gwarancyjnym.

6. Atrakcyjna cena w stosunku do wysokiej jakości

Jak dla każdego inwestora cena zakupu produktów pełni bardzo ważną rolę. Mamy tego pełną świadomość, dlatego postaraliśmy się wyjątkową prostotę naszych produktów. Spełniliśmy wszystkie wymagania, które są kluczowe dla naszych klientów i dzięki temu przedstawiamy dziś państwu najkorzystniejsze rozwiązania.

7. Równomierność oświetlenia na hali

Jest to parametr, który można uzyskać na etapie projektowania oświetlenia, dlatego warto postarać się o wizualizację oświetleniową jeszcze przed inwestycją. Oświetlanie obiektów produkcji pieczarek nie należy do łatwych. Występują tu duże różnice w oświetleniu na powierzchniach roboczych, tj. regały do pieczarkarni, dlatego źródła światła powinny być jak najbardziej zdywersyfikowane, rozproszone i powinny mieć niską moc.  

uniformity of illuminance

Projekt oświetlenia wykonany przez naszą firmę uwzględniający równomierne rozmieszczenie lamp.

8. Wygoda montażu, kompaktowość

Lampy nie wymagają oprawy, są niezależnym źródłem światła. Ich wymiary to zwykle 2,6 cm średnicy i 120 cm lub 150 cm długości. Można je montować prostych w montażu uchwytach. W związku z tym zajmują minimalną ilość miejsca, co zapewnia większą wygodę pracy m. in. przy wózkach do zbioru pieczarek.

9. Brak migotania

W przeciwieństwie do świetlówek Lampy LED nie migotają. Dzięki temu oświetlenie LED nie męczy dodatkowo pracowników. Na ogół ludzkie oko nie dostrzega migotania lamp fluoroscencyjnych, jednak w przypadku wielogodzinnej pracy w takich warunkach fluktuacje świetlne mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie fizyczne i psychiczne pracownika. Szczególnie niebezpieczne jest wystąpienie efektu strobowego (stroboskopowego), czyli zrównania się częstotliwości migotania lampy i obrotów pracującego silnika. W wyniku tego ludzkie oko przestaje dostrzegać ruch obracającego się wirnika i może dojść do błędu obsługi. Zakazany jest montaż lamp fluoroscencyjnych w miejscach, gdzie maszyny wirujące mogą używane.

mushroom lamp

Lampa do uprawy pieczarek w ofercie naszego sklepu –> zobacz szczegóły

Lampy do kurnika – podsumowanie

Zwróciliśmy Państwa uwagę na wszystkie ważne kwestie związane z doborem źródeł światła do pieczarkarni. Od tego, na jakie rozwiązanie ostatecznie się zdecyduje inwestor zależy nakład inwestycyjny, koszty energii, zdrowie i bezpieczeństwo pracowników, zdrowie konsumentów, opłacalność i ciągłość produkcji. Z pewnością, dla każdego inwestora są to kwestie kluczowe, dlatego mamy nadzieję, że niniejszy artykuł rozwiązał wszelkie wątpliwości. Jeżeli jednak masz jeszcze jakieś wątpliwości, zapraszamy do kontaktu z nami.

Naszą ofertę lamp LED do hal i pieczarkarni możesz zobaczyć –> tutaj:

Niebawem, dzięki wykonywanym przez nas pracom badawczo-rozwojowym, będziemy mogli przedstawić Państwu nowe rozwiązania – dedykowane do pieczarkarni. Pracę będą obejmować przede wszystkim zwiększenie skuteczności świetlnej, jeszcze wyższą odporność na temperaturę oraz uderzenia, a także dłuższą żywotność.

Tymczasem: jeżeli chciałbyś otrzymać darmową wizualizację oświetlenia, wycenę inwestycji lub skonsultować swój problem w tym zakresie, skontaktuj się z nami przez formularz kontaktowy lub telefonicznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powiązane

Wpisy